EKSOZOMES
1. Eksozom Nedir?
Hücrelerin mikro çevresi ile haberleşmek için salgılamış oldukları tüm cisimciklere Ekstrasellüler Veziküller(EV) denmektedir, EV'ler Eksozomları kapsamaktadır, Eksozomlar ana kaynak hücrenin mRNA, mikroRNA, Proteinler ve Genetik Faktörleri diğer hücrelere ileten cisimcikler olarak nitelendirilebilir. Eksozomlar 2'ye ayrılmış durumdadır, allojenik eksozomlar ve bitkisel eksozomlar. Ayrıca bunların yanında son zamanlarda Otolog Trombosit/Mezenkimal Kaynaklı Eksozomlar'da çıkmıştır, hasta başında veya laboratuvarda hazırlanan otolog sistemler hazırlanış ve içerik olarak farklı rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.
2. Eksozom Kök Hücre midir?
Eksozomlar kök hücre değildir, kök hücreler farklılaşabilme ve çoğalabilme yetenekleri vardır ve hücredirler ama eksozomlar hücre değik veziküldür ve sinyal iletimi sağlamaktadır.
3. Laboratuvarda Eksozom Miktarı Nasıl Ölçülmektedir?
Eksozom ölçümlerinin farklı yöntemleri bulunmaktadır ama en kabul görmüş yönetimi NanoDight NS300 cihazı ile ml'de vezikül sayısını ve boyutunu vermektedir.
4. Eksozom Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılmaktadır?
Saf eksozomlar(Labaratuvarda üretilen) IV, İntratakel, nörolojik gibi spesifik rahatsızlıklarda ve estetik, ortobiyolojik, terapötik alanlarda da sık kullanılmaktadır. Otolog hasta başında hazırlanan kitler hücre içerme ihtimali olmasından dolayı IV ve İntratakel uygulanmamaktadır.
5. Eksozomun etkileri nedir, nasıl çalışır?
Eksozomlar ana kaynak hücrenin mRNA, miRNA, proteinler ve geneteik faktörleri ilettiği için enjekte edildiği yerde bulunan mkh, fibroblast, endotel, perisit gibi yararlı hücrelerin içerisine girerek ana kaynak hücrenin mesajını iletmektedir böylece o hücrelerine rejeneratif etkisini başlatılmasına, hızlandırılmasına sebep olmaktadır.
6. Eksozom Etkisi Ne Zaman Başlar?
Eksozomların etkisi enjekte edildikten 7 gün sonra başlayıp 6 ay boyunca rejenerasyonun devam etmesini sağlar.
7. Etki ne kadar sürer?
Eksozom etkileri 10-12 ay boyunca sürmektedir.
8.Eksozom etkilerini ne zaman tam olarak görülmeye başlar?
Eksozomların tam etkisini 3. ve 4. ayda görülmeye başlar ve bahsedildiği gibi 10-12 ay devam eder.
9. Tekrarı ne zaman yapılmalı?
Eksozom tedavilerinde elde edilen kaynaklara göre farklı tedavi protokolleri sunulmaktadır, allojeniklerde ve bitikesel kaynaklılarda 3-4 seans önerilir, otolog sistemlerde tek seans önerilip yanında destek tedavileri olan mezoterapi prp uygulanması tavsiye edilir.
10. Yan etkileri var mıdır?
Allojenik olanların güvenilirliği %100 değildir! Genetik faktörleri taşıdığı için kaynak hücrenin mesajını farklı hücreye iletmesi risk doğurmaktadır, allojenik eksozomalr avrupa ve amerikada mevzuata aykırı olduğu için uygulaması yasaktır. Bitkisel kaynaklılarda bu risk biraz daha düşük ama etkisi az olarak bilinmektedir. Otolog sistemler tamamen güvenli bir etki sunmakla beraber, ilk önce hastaya zarar verme presibinde elde edilmektedirler.
11. Bildirilen komplikasyon var mıdır?
Şu an için yeni uygulamalar olduğundan dolayı bildirilen komplikasyon yoktur ama allojenik sistemlerde immün sistemin tepki vermesinden dolayı bazı rahatsızlıklar geliştiği bilgisi dolaşmaktadır.
12. Ürün Class III müdür?
Allojenik ve bitkisel kaynaklı eksozomların class III belgesi bulunmamaktadır, laboratuvar ortamında üretilmektedir. Exomine sistemi sağlık bakanlığından Sınıf IIa belgeli olmakla beraber 75+ ülkeye ihracatı gerçekleşmektedir.
13. Elde edilen doz aynı mıdır?
Exomine için konuşmak gerekirse elde edilen dozun aynı olması için, hastanın ml'deki trombosit sayısının 200.000 ve 450.000 arasında olması standartları karşıladığı için hemen hemen aynı spnuçları vermektedir.
14. Bu üründe max doz var mdıır?
Max doz yoktur, ne kadar yüksek sayıda eksozom elde edilirse etki o kadar artmaktadır.
15. Karşılaştırmalı bir çalışma oldu mu?
Hayır olmadı ama altın standart olarak kabul edilen PED/Dextran yönetimi ile karşılaştırılmış sonuç olarak daha yüksek analiz sonucu elde edilmiştir.
16. Ürün oda sıcaklığında ne kadar süre bekletilir.
Maksimum 30 dk içinde enjeksiyon yapılmalıdır.
17. Ürünün otolog olmasının avantajı nedir?
Otolog olması her zaman hekimi ve hastayı güvenli alanda tutmaktadır, yüksek sayıda eksozom rejeneratif etkiyi başlatmada daha hızlı hareket etmektedir, ayrıca allojeniklere göre genetik faktörlerin aktarımında risk bulunmamaktadır.
18. Bu ürün PRP değil, oldukça farklı. En çok mesela..?
Ürün yüksek dozda trombosit kaynaklı eksozom içermekte