Pilates tüm dünyada kabul gördügü üzere fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir. Bir spor branşı degildir müsabakası hakemi sporcusu yarışması uluslarası kuralları yoktur olmasıda mümkün degildir tüm dünyadada bu şekilde kabul görmektedir. kas ve iskelet sisteminde oluşabilecek problemleri engellemek için koruyucu olarak uygulanabilecegi gibi kas ve iskelet sisteminde meydana gelen problemler(belfıtıgı ,boyun fıtıgı, boyun düzleşmesi, skolyoz,kifoz,lordosis vb) sonrasıda doktor ve fizyotersapistlerin tedavileri ardından tedaviyi destekleyici amaçlı egzersizlerin sürekli hale getirilmesi amacıyla uygulanabilmektedir.
Peki öleyse nedir bu pilates:
100 yıllık bir geçmişi olan pilates, Joseph Pilates tarafından geliştirildi. Çocukluğunu astım ve romatizma gibi hastalıklarla boğuşarak geçiren Joseph Pilates, tüm sorunlarına rağmen vücut geliştirmeye büyük ilgi duymuş ve boksörlük ve koruma eğitmenliği yapmış. Doğu formunda egzersizler üzerinde çalışmalar yapmış ve bu çalışmalarını fizyolozi ve hareket bilimleriyle birleştirerek Pilates metodunu oluşturmuş. Pilates kendi metodunu kontroloji olarak adlandırmıştır. Birinci Dünya Savaşı kamplarında hastabakıcı olarak çalışmış ve buradaki askerlere kendi geliştirdiği teknikleri öğretmiş. Yatarak tedavi gören hastalar için geliştirdiği ve modern egzersiz ekipmanlarının öncüsü olan ekipmanlarla yatan hastalara yatakta egzersiz yapma imkanı sağlamıştır. Bu şekilde hastaların yaralı dokularının sabit kalması sağlanarak yatak istirahati döneminde kendi kendini mobilize etme imkanı, kaslarını kuvvetlendirme imkanı ve bu sayede fiziksel uygunluk düzeyini koruyabilme imkanı oluşturulmuştur. Bir grip salgınında İngiltere`de pek çok kişi hayatını kaybederken, kampta yaşayanların hiç etkilenmemesi üzerine "pilates" tanınmaya başlamış. Daha sonra kendi tekniğini geliştiren Pilates, 1926`da Amerika`ya göç etmiş ve New York`ta bir stüdyo açmış. Joseph Pilates "10 seansta farkı hissedeceksiniz. Yirmincide farkı görecek ve 30. seansta tümüyle yepyeni bir vücuda sahip olacaksınız" diyor.
Pilates’e göre: devamlı, düzenli ve akılcı bir şekilde yapılan vücut geliştirme sayesinde günlük işlerimizi daha kolay, daha doğal ve daha doyurucu bir hale getirebiliriz. Egzersiz salonlarında verilen egzersiz programları kas kuvvetini devamlı korumayı ve kuvveti sürekli artırmayı özendirici bir eğilim gösterir. Bu şekilde: kuvvetli kaslar daha kuvvetli, zayıf kaslar daha zayıf hale gelir. Pilates metodunda ise bunlara zıt olarak sonuçlar geç dönemlerde ortaya çıkar. Fakat yararları oldukça açık ve nettir. Ayrıca Pilates yönteminde egzersizlerle elde edilen sonuçlar, egzersizler bırakıldıktan sonra da devam eder.
Tüm dünyada büyük ilgi uyandıran Pilates,son yıllarda ülkemizde de çok popüler. Yaralanma riskini ortadan kaldırması ve çok az enerji harcayarak uygulanabilmesi,bu metodun 7`den 70`e geniş bir yaş aralığında yapılabilmesini sağlıyor.
Neden Pilates?
İstatistikler,her 10 kişiden 8`inin,yaşamının bir döneminde,iskelet ve kas sistemi sorunun etkisi altında kaldığını gösteriyor. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını,vucudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor.Pilates`in en önemli özelliğı,tüm vücudu esneterek omurların arasını açması.