TERLEME TEDAVİSİ
Koltukaltı ,el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde “hiperhidrozis” olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı Botox son yıllarda oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur. Terleme , normal ter ve ısı kaybının olduğu durumlarda hem kadın hem de erkeklerde sosyal yaşamı etkileyebilecek ölçüde rahatsızlık oluşturmaktadır.
Stres, tiroid bezinin aşırı çalışması , böbrek üstü bezi hastalıkları, menepoz, hipoglisemi , şişmanlık , bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar terlemenin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Kişilerde bazen yapısal olarak da aşırı terleme görülebilir.
Terlemenin yoğun olduğu bölgelerden biri olan koltuk altına enjekte edilen Botox , ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter üretimini engellemektedir.
Botox , çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde tedavi sonuçları gözlenir. Botox’un etkisi genellikle ortalama 4 ay sürer.kimi kişide 9 aya kadar etkisi devam edebilir.Etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belirli bir süreliğine durdurmak ve böylece özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde karşılaşılan bu problem giderilebilmektedir.
Son Güncelleme Tarihi: Ağustos 2020 Editör:Anonim